L’àmplia gamma de models de guants d’un sol ús a causa de les seves prestacions i materials pot fer-nos dubtar a l’hora de triar el més adequat per a les nostres necessitats.
Per fer la millor elecció hem de tenir en compte la utilitat que li donarem als guants, amb que productes i / o materials estaran en contacte, el temps de contacte i d’utilització, la sensibilitat i resistència que necessitem que tingui el guant, etc, i molt important, les al·lèrgies que aquests poden causar.
A continuació us facilitem les característiques més rellevants de cada material de fabricació:
Làtex natural
En el nostre article anterior LÀTEX (part I i II) us expliquem com s’aconsegueix i fabrica el làtex natural i sintètic, en què productes el podem trobar i les al·lèrgies que pot provocar.
En aquest post ens centrarem en les seves característiques i usos.
Una de les grans avantatges del làtex és la seva elasticitat, característica que li confereix una molt bona adaptabilitat, dexteritat, lleugeresa i comoditat evitant la fatiga de l’usuari.
El làtex natural és resistent a dissolvents (no aromàtics), alcohols, amoníac, acetona i altres productes químics utilitzats normalment en laboratoris. No obstant això, no és molt resistent a compostos derivats del petroli, olis, greixos vegetals i animals i derivats de la llet.
Actualment, el guant de làtex natural està sent substituït per alternatives sintètiques causa de l’augment de persones al·lèrgiques a ell.
No obstant això, es considera el producte més apropiat per a persones no al·lèrgiques i amb més aplicacions possibles.
Quant als tipus de guants de làtex més comuns que podem trobar es troben els estèrils amb o sense pols, o per examen amb o sense pols.
Nitril
El Nitril és un copolímer de goma sintètica format per acrilonitril i butadiè.
Es considera el substitut del làtex causa del seu comportament similar, amb l’avantatge de no produir al·lèrgies.
És més resistent a olis, àcids i combustibles que el làtex natural, però de menor resistència i flexibilitat.
Els guants de nitril són tres vegades més resistents a la perforació que els guants de goma natural i amb gran resistència al fregament i esquinçament.
També avantatgen al làtex en la facilitat d’enguantat i disminució del risc de dermatitis degut la seva superfície interna llisa clorinada.
Altres qualitats del Nitril són la molt bona resistència als solvents, a la flexió, abrasió, a la temperatura i molt bona adhesió als metalls.
S’utilitza en els sectors aeronàutic, de l’automoció, nuclear, en laboratoris de qualsevol àmbit, Hospitals, indústria alimentària etc.
Vinil
Els guants de Vinil també són d’origen sintètic, fabricats a partir de Policlorur de Vinil (PVC).
Aquests guants no contenen proteïnes de làtex ni productes derivats de la vulcanització del cautxú, de manera que presenten menys problemes de reaccions al·lèrgiques.
Algunes de les seves característiques principals són:
-Elevada resistència a l’abrasió i baixa densitat.
-Bona resistència mecànica ia l’impacte.
-Resistent a altes temperatures
-Resistent a la corrosió
A més, els guants de vinil consten d’alta sensibilitat al tacte, bon comportament aliments aquosos de pH & lt; 4,5, alcohols, àcids orgànics i dissolvents.
Per contra, a causa de la seva porositat, no ofereixen bona protecció enfront de derivats del petroli, olis vegetals i animals etc.
S’usen preferentment en Hospitals, centres de Salut per a exploracions de pacients, en neteja, manipulació d’instrumental i en indústries amb baix risc químic.
Polietilè
Tot i que pot no ser el més còmode, el guant de Polietilè (PE) és un dels més utilitzats a causa del seu ús en el sector alimentari (supermercats, fruiteries, congelats etc) i gasolineres i al seu baix cost.
Aquest tipus de guant no s’adapta bé a la mà, però té un gruix suficient per a la protecció de l’usuari i evitar la contaminació dels productes que es manipulen.